
Cywilizacja: Poprzez wieki – errata 

 

Instrukcja 
 

1. Przebieg rozgrywki (str. 11) 

Kiedy ostatnia karta z talii cywilnej II zostanie położona na torze kart, następuje koniec II 

epoki. To sprawia, że niektóre karty epoki I stają się przestarzałe i usuwa je się z gry. Co 

więcej oznacza to również koniec gry: na koniec rundy gracze otrzymują dodatkowe punkty 

wynikające z 4 kart wydarzeń z talii militarnej III, które zostały odkryte na początku 

rozgrywki. Zwycięża cywilizacja, która po podliczeniu punktów kultury posiada ich najwięcej. 

2. Farmy i kopalnie wyższego poziomu (str. 9) 

Zamiast wydawać 3 surowce na ulepszenie kopalni z poziomu 0 na poziom I moglibyśmy 

wydać 2 surowce na budowę nowej kopalni. 

Karty 
 

1. Wojna o wiedzę (talia militarna II) 

Zwycięzca zabiera przeciwnikowi (punkty nauki) w liczbie równej przewadze w sile. Zamiast 

(nauki) można kraść specjalne (niebieskie) technologie zgodnie z ich kosztem. 

2. Zniewolenie (talia militarna I) 

Przeciwnik zmniejsza swoją populację o 1. 

3. Rozwój szlaków handlowych (talia militarna A) 

Każda cywilizacja otrzymuje 1 (punkt nauki) i produkuje 1 (surowiec) i 1 (żywności). 

  



Cywilizacja: Poprzez wieki – FAQ 

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania 
 

1. Od jakiej wersji gry powinienem zacząć? Wiele osób twierdzi, ze 

Uproszczona jest zbyt prosta i nie pokazuje potencjału gry… 

Wersja Uproszczona nie powinna być traktowana jako pełnoprawny, krótszy tryb rozgrywki, a 

jedynie jako samouczek, pokazujący podstawowe mechanizmy rozgrywki. Polecamy 

rozpoczęcie od niej osobom, które pierwszy raz grają w Cywilizację – w szczególności takim, 

dla których skomplikowane gry strategiczne są nowością. Jeżeli w grupie jest co najmniej 

jedna osoba, która grała w Cywilizację, polecamy rozpocząć od trybu Zaawansowanego, 

który sam w sobie jest już ciekawym i emocjonującym wariantem rozgrywki. 

 

2. Jak dokładnie działa Michał Anioł? Czy negatywne buźki (np. na karcie 

Kreml) mają znaczenie? Czy limit zadowolenia (8) ma znaczenie? 

Michał Anioł powoduje, że świątynie, teatry i cuda produkują dodatkowo 1 kultury za każdą 

zadowoloną buźkę generowaną przez te budynki. Z punktu widzenia tej karty, nie mają 

znaczenia żadne negatywne buźki ani limit poziomu zadowolenia obowiązujący dla 

cywilizacji. 

 

3. Czy można drugi raz wziąć lidera z tej samej epoki jeżeli 

poprzedniego się utraciło (np. na skutek kart Skrytobójstwo czy 

Upadek autorytetów)? 

Zgodnie z instrukcją (str. 4), „z KAŻDEJ EPOKI MOŻESZ WZIĄĆ TYLKO JEDNEGO LIDERA.”. Dotyczy to 

także sytuacji, w której poprzedni lider został utracony. 

 

4. Jak długo można taniej budować jednostki po tym gdy ktoś 

wypowiedział mi wojnę a moim liderem jest Winston Churchill? 

Zniżka na budowanie jednostek obowiązuje do czasu rozwiązania rezultatu tej wojny. Więcej 

niż jedna wojna nie powoduje kumulacji zniżek. Zniżka Churchilla obowiązuje także jeżeli 

zostanie on wystawiony już po rozpoczęciu wojny (a przed jej zakończeniem). 

 

5. Czy efekty kart Kolei transsyberyjska i Kopalnia soli w Wieliczce łączą 

się? 

Tak, jeżeli najlepsza kopalnia gracza jest poziomu 0 lub 1, to produkuje ona 4 niebieskie 

znaczniki (odpowiednio 4 lub 8 surowców). 

 

6. Czy dodatkowe polskie karty należy dołączyć do pozostałych czy 

należy zamienić z jakimiś pozostałymi kartami? 

Należy je dołączyć do pozostałych kart. 4 dodatkowe karty cywilne w niektórych wypadkach 

mogą przedłużyć grę o 1 turę. 


